понедељак, 23. април 2012.

Јелена Триван или глупост без обала, која плаши

Пише: Милан Дамјанац

Начелно говорећи, свима је јасно да у Србији медији нису слободни. Јасно је да се главним уредницима прети и наређује, а да су други постављени по партијској линији. Оно што, додуше, понекад изазове јачу реакцију него иначе јесте нешто што излази ван уобичајене медијске пропаганде. Уопште, спиновање вести које врше одређени медији постало је толико честа појава у Србији да то више ретко ко и примећује или коментарише. Опет, са друге стране, уколико се човек томе бар искрено не насмеје, онда заправо није ни осетио промену на себи, на којој се медијски радило годинама.

Елем, текст у чувеном и неутралном „Блицу“ нам говори о могућностима политичких комбинација ради формирање нове владе након општих избора. Дакле, „Блиц“ неутрално и поштено говори о изборним шансама. Чим сам видео овакав текст, још и пре него што сам га прочитао, помислио сам да би било најбоље да га не читам. Бојао сам се да ће ми толико смеха у једном дану пореметити планирано расположење ради неодложних и сувише формалних обавеза. То вам је она ситуација у којој је неопходно да се припремите психички пре него што прочитате како ДС нуди грађанима посао, сигурност и инвестиције. Само уз њих, кажу, Србија ће бити јака. Добро је што су били на власти протекле четири године. Јер да нису, ко зна шта је могло да нам се деси. Да нису били на власти ово би вероватно била земља бесних, гладних и разочараних људи. Да они нису били на власти, данас би Војводина била држава у држави, Косово би се представљало звездицом, а стотине младих би свакодневно бежало из земље тражећи сигурност и посао. Сва срећа па су они били на власти.

ТРИВАНКИН РАТ И МИР
Да то није и најгоре што сам прочитао у последње време, побринула се ненадмашна и инспиративна Јелена Триван са бомбастичном изјавом да ће се будућност Србије креирати 6. маја и да ће од грађана зависити да ли ће на власт доћи они који су за рат или они који су за мир и просперитет. Затим нешто говори о увођењу обавезног војног рока те све то некако повезује са ратом и географски га смешта на Косово.

Дакле, када нису у питању медијски спинови онда је у питању спин јавности путем политичких порука које сеју страх међу грађанство. То наша политичка елита поново пророкује смрт и страдање ако не буде изабрана; можда нас прогута каква црна рупа или нас погоди торнадо. Ах, какве мудролије младе женске наде српске политичке сцене.

Велика госпођо Триван, просветлите нас како да гласамо да којим случајем не омашимо и не изаберемо вашу екипу, проверене људе који ће нам донети мир и просперитет. Вашу екипу која је изгласала статут Војводине, ојачала позицију Зукорлића и изгубила било какву контролу над тзв. Прешевском долином. Тако лепо мирише ваш мир и просперитет да просто морамо опет вас да изаберемо јер, забога, има још незадовољних у Србији. Ево, Румуни траже да им допустимо да асимилују Влахе, а ко зна ко ће следећи нешто тражити. Ваља им удовољити, пошто је то једина сигурна политика која ће довести до просперитетне будућности.

Бојим се ја и многих других природних и неприродних појава уколико, не дај Боже, сиђете са власти. Бојим се помрачења Сунца и Месеца, уздизања пирамиде на Ртњу; бојим се да ће пролеће заменити јесен, а лето потпуно нестати из наших календара. Нестаће и цвркута птица, а, када останемо без струје и воде и када нам НАТО авиони буду летели изнад глава, сетићемо се вашег упозорења.

Добро, можда сам сувише неозбиљан у реакцији, међутим не могу озбиљно да реагујем на неозбиљне изјаве. Да ли се икада запитате да ли је иоле морално, исправно, политички логично, национално одговорно, елементарно пристојно да изјављујете овакве ствари? Да ли се икад и ви и вама слични запитају шта раде од ове несрећне земље и народа? Зашто плашите овај народ? Ко Вам је то право дао? Ви нисте богови и нисте богом дани да управљате овом земљом до дубоке старости, нисте бирани на доживотне функције, ово није титоистичка утопија, уштините се мало, пробудите се, немојте да вас „реалност“, о којој толико говорите, затекне неприпремљене.

Зашто не поменусте неку идеју, програм, циљ, зашто је једино што изговарате утеривање страха у кости? Тако раде диктатори а не демократски изабрани органи власти. Нисте ви Клеопатра, па да вас српски народ двори и обожава. Није после вас све пропало, има нечега и после вас. И то је оно што треба да пренесете вашим саборцима – постоји и неко сем вас. Постојали су и други пре вас, постојаће неко после вас и нисте ви једини на свету. Нисте месије, не тргујте људским душама. Немате ви тапију на истину и једини пут. Да ми нећете још рећи да ће, ако не победите, успешна српска привреда зауставити раст, индустрија престати да постоји а и појавиће се и неки зли језици који траже федерално уређење Србије?

СТРАХ ЈЕ ВАШ ЈЕДИНИ АДУТ
Све има границе (сем Србије), а ви сте их овом неозбиљном изјавом добрано прешли. Све ја разумем, и политичку борбу и жељу за влашћу, али не разумем толику осионост и губитак пристојности. Не приличи вам то. Плашење људи може да изазове само контрареакцију. Немојте обмањивати јавност, немојте чувати ваше фотеље по ову цену. Пендреком и страхом се не чува власт, чува се само деспотовина. Уколико смо у међувремену доспели у какву деспотовину у којој влада тиранија медија и преторијанске гарде, ред је да нам објасните како и зашто у ту ситуацију дођосмо.

Како је и зашто од закона, судства и скупштине направљена спрдња, како и зашто нико не сме да спомене економску ситуацију у Србији и саопшти људима истину. Како и зашто нико не сме да спомене да су свуда у региону плате порасле у време кризе, само у Србији падају. То су праве теме, то су резултати вашег просперитета, а пуцање на Србе на барикадама, слање српских полицајаца на Косово да саботирају српске напоре на барикадама резултат ваше политике мира. Толико је мирно и просперитетно да млади беже из земље у групама свакодневно.

Пружате нам сигурности таман колико је има и просечан бескућник – без хране, воде, поштовања и загарантоване територије коју може звати својом. Нема посла, нема перспективе, свршени студенти немају где да се запосле, а ви у својим паметним визијама испланирасте раст високообразованих за 300 посто у наредних 20 година. Да ли је то политика елементарне памети? Где ћете запослити те људе? Да ли уопште знате потебе тржишта? Како ћете враћати кредите? Како ћете обезбедити опстанак пензионог фонда? Како ћете искоренити корупцију која сеже до највиших нивоа власти? Шта ћете са Војводином? Хоћете ли и њу признати са звездицом? Шта са Косовом? Има ли ичег аутентичног у вашој политици што није анахроно? Има ли иједне идеје а да није мантра о уласку у ЕУ? Има ли иједног образа који ће зацрвенети после ваше изјаве? Има ли иједне црвене линије, има ли иједног става иза којег можете принципијелно да станете?

Слушајући вас, добијам идеју да ће само са вама Србија бити економски јача, ближа Европи, просперитетна држава срећних и веселих људи. Без вас, то ће бити Србија сиромашних, бесних и обесправљених људи.

Ево једног савета. Изађите мало ван центра Београда. Погледајте како народ живи. А затим погледајте ваше аутомобиле, начин живота и плате. Објасните онда грађанима како економска криза захвата свет, само код нас траје деценијама. Објасните грађанима зашто је уговор са Фијатом државна тајна, реците им колико их тај просперитет кошта.

Драга госпођо Триван, једини рат који ће се у Србији након избора водити јесте ваш рат за функције. Све друго ћемо дати на извол’те. И да нам не траже. А, ако траже, можда добију и специјални попуст са звездицом.


Нема коментара: