среда, 25. јануар 2012.

Вести у огледалу- Србија кандидат за добијање кандидатуре у марту

Пише: Милан Дамјанац


Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да је након одлуке савета министара ЕУ јасно да је Србија задржала статус кандидата за добијање статуса кандидата у марту 2012. године. „Вест из Брисела има добру и лошу страну“, рекао је председник. „Лоша је та што нисмо добили статус кандидата за кандидата за датум отпочињања преговора о чланству у Европској унији, а добра што смо и даље задржали статус кандидата за добијање статуса кандидата упркос многобројним најавама да ће нам тај статус бити укинут“.

Да подсетимо, раније су шефови држава чланица ЕУ изјавили да Србија мора да испуни још услова пре него што може да размишља о добијању статуса кандидата. „Србија није учинила довољно“, изјавио је један неименовани дипломата ЕУ, „и мора се наредни пут потрудити да учини много више“. Пре свега, објаснио нам је „реч је о незадовољству ЕУ стањем у грађевини, поморству, водоводу и на кинеским бувљацима“. Сем тога, ЕУ има озбиљне примедбе на начин облачења наших министара, изглед српских пијаца, репродукцију кокошака и остале живине, те се од Србије захтева да те проблеме у најкраћем периоду реши.

„Квалитет изграђених зграда, дебљина кинеских џемпера и боја тротоара умногоме су одредили данашњи исход по Србију у Бриселу“- прокоментарисао је за наш лист угледни редитељ Горчин Стојановић. „Крајње је време да се позабавимо ониме што Европа тражи како бисмо у марту коначно добили статус кандидата“, рекао је Горчин.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да му је лакнуло што Србији није укинут статус кандидата за кандидата, иако су постојале озбиљне најаве да ће се тако нешто и догодити. „Када сам последњи пут разговарао са госпођом Меркел она ми је сугерисала да је предуслов да Србија задржи статус кандидата за кандидата и то да скинем све са себе пред камерама“- рекао је Борис. „И таман када сам помислио да ми нема другог излаза и почео да се скидам, Меркелова се насмејала и објаснила да се само шалила. Добро је, видите да сва нада није изгубљена“- изјавио је српски председник.

Парламентарне српске странке различито виде недобијање кандидатуре у Бриселу, док су лидери коалиције „Преокрет“ јавно затражили од председника и премијера рушење свих зграда које не задовољавају постављене критеријуме, и заустављање масовне и анртиевропске репродукције домаће живине која прети да заустави српски пут ка ЕУ. У том циљу, лидери ове коалиције сутра ће у Малом Мокром Лугу извести перформанс под називом „Живину ван Србије, Европу у Србију“, када ће Вук Драшковић имати задатак да за најкраће време похвата све сеоске кокошке.


http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=22291%3Avesti-u-ogledalu-srbija

Нема коментара: