недеља, 28. август 2011.

Јовановић и Тадић предложени за афористичаре године

Пише: Милан Дамјанац



Председник Србије Борис Тадић и председник ЛДП-а Чедомир Јовановић данас су предложени за престижну награду „Афористичар године“ у организацији удружења грађана „Алтернатива нема алтернативу“. Наиме, Чедомир је право на номинацију стекао низом незаборавних изјава од којих су номиноване четири изјаве у четири различите категорије.

У категорији „најбољи расистички афоризам године“, Чеда је убедљиви фаворит са изјавом којом изједначава Африканце са канибалима. У категорији „најбољи афоризам о кршењу људских права“ истакао се шалом на рачун малих људи. У категорији „афоризми без срама и мере“ Чеда убедљиво води у свим кладионицама након поређења грљења два министра иностраних послова са грљењем „два медведа“. Иако су се Чедини фанови све до последњег минута истицања рока за подношење номинација плашили да Чеда може изгубити шансе за награду, услед изванредних афоризама Млађана Динкића, њихов идол их је све разуверио афоризмима у којима однос Русије према Србији упоређује са колонијалним и изјавама да се „Русија меша у унутрашње послове Србије“. Тиме је успео да дефинитивно избије на врх листе у кладионицама. Уколико су до тада неки и сумњали у његову победу, све је било јасно након изјаве у „Утиску недеље“ да „Русија вређа његов народ“ па „самим тим вређа и њега“, а он неће дозволити да неко његов народ и њега понижава. Ова изјава изазвала је салве аплауза и провалу смеха каква се у Србији не памти, што је допринело да буде главни и готово недодирљиви фаворит у трци за „Најбољег афористичара године“.

Овогодишњи фаворит Чеда специфичан је и по томе што не разуме зашто неко сматра да његове изјаве заслужују овакву награду, а посебно се изненадио када је чуо да постоје озбиљне назнаке да ће се у будућности разговарати о опцији да читав политички програм и циљеви његове странке буде номиновани за- „Најсмешнији план године“. Подсетимо, странка на чијем је челу наш Чедомир залаже се за безусловну сарадњу са доказаним српским пријатељима, западним државама које су из милоште бомбардовале нашу земљу и народ и подржале отцепљење дела српске територије. Такође, Чедомир се залаже и за „партнерски однос са ЕУ“ у коме бисмо ми испуњавали све музичке (и не само музичке) жеље наших пријатеља. Оваква принципијелност младога Чеде ставља га на врх листе „доследних политичара године“.

Тадићева „Одисеја“

Мора се ипак признати да је највеће изненађење номинација Бориса Тадића за „Афористичара године“ и то у „минут до 12“, а за сад се не може са сигурношћу предвидети да ли ће ова номинација некоме помрсити рачуне. Наиме, након потврде да хапшење Ратка Младића није последњи услов пред улазак у ЕУ и да преостаје још само пар хиљада услова, комисија је одлучила да Тадићево име уврсти у избор. Након што су немачки званичници потврдили да ће та земља блокирати улазак Србије у ЕУ уколико не призна Косово, додавши да „не желе у свом чланству земљу са нерешеним питањем граница“, постало је јасно да ће Борис Тадић бити озбиљан противкандидат Чеди Јовановићу. Наиме, многи тврде да је велика шанса да ће награду освојити управо Тадићев афоризам „и Косово и ЕУ“, за који се сада тврди да је и најгенијалнији, јер је разлика између стварности и шале само у слову „н“- „(н)и Косово (н)и ЕУ“. Иако је разочаран потезом наших традиционалних немачких пријатеља, Тадић се нада да се питање признања Косова неће постављати још пуно година, те да ће на крају некако успети да га призна, а да то нико не примети.

Предизборна парола на основу које су Тадић и његова странка добили гласове потребне да владају Србијом вероватно ће бити уврштена у највеће маркетиншке трикове у српској историји, мада се Удружење српских афористичара нада да би афоризам „и Косово и ЕУ“ могао да засмеје и свет. У том циљу, књига најсмешнијих изјава номинованих о ЕУ и Косову биће штампана и на енглеском језику како би и наши западни пријатељи могли да се увере у домете уметничког стваралаштва код Срба.

Ово би било треће признање ове врсте за Тадића, након признања „СФ бајка године“ за план „Србија 2020“ и награде „Србија на путу самоспознаје- ништавило је следећи корак“ за изванредну, како неки кажу, модерну „Одисеју“, у коме Тадић и Басара гласно размишљају о вечитим темама опстанка и смрти у земљи која се некада звала Србија. Наставак ове драме која је многиме натерала сузе на очи очекује се ускоро, чим Басара постане члан САНУ. Злобници би рекли да ће убудуће сви који желе да буду академици у Србији то и моћи, пошто ћемо имати безброј Академија.

Оно што је сигурно јесте да ће избор бити веома тежак а такмичење жестоко и неизвесно. Гласање за афоризам године обавиће се на изборима почетком наредне године, а награду „Златни медвед“ за „Афористичара године“ уручиће вишегодишњи недодирљиви шампион и освајач исте- Вук Драшковић.

http://www.slobodanjovanovic.org/2011/06/23/m-damjanac-jovanovic-i-tadic-predlozeni-za-aforisticare-godine/

http://www.standard.rs/-cvijanovi-vam-preporuuje/7675-milan-damjanac-jovanovi-i-tadi-predloeni-za-aforistiare-godine.html

Нема коментара: